İstanbul’da bebeklerin özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine usulsüz sevk edilerek ölümüne neden oldukları iddia edilen sanıkların yargılandığı davada 10 tutuklu sanık tahliye edildi. Mahkeme heyeti, 29 tutukludan 10’u için adli kontrol şartıyla tahliye kararı verdi.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 58 kişinin yargılandığı davada bugün ara kararını açıkladı. Heyet, yurtdışı yasağı ve imza şartı getirerek, hemşire Aslı Alemdağ, başhekim Benar Mansuroğlu, tıbbi sekreter Gözde Polat, hasta sevk koordinatörü Remzi Karaca, hemşire Deniz Korkmaz, sağlık personeli Renas Kılıç, acil servis çalışanı Fehmi Alperen, genel müdür Murat Mantuş, doktor Müberra Palabıyık ve sekreter Senanur Ünlü’yü tahliye etti.
Mahkeme, tutuksuz sanıklardan bazıları için uygulanan adli kontrol şartlarını da kaldırdı. Heyet, SGK’nın maddi zararını gösteren belgeleri talep etti ve duruşma tutanaklarının Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar verdi. 19 sanığın ise tutukluluğu devam ediyor. Dava ise 30 Haziran’a ertelendi.
İddialara göre çete, İstanbul’daki bazı özel hastanelerle anlaşarak, bebek yoğun bakım hizmeti sunmayan hastanelerde yeni doğan bebekleri kendi belirledikleri hastanelere yönlendirdi. Bunun amacı ise kendi belirledikleri hastanelerden daha fazla gelir elde etmekti. Bir başka iddia, bazı bebeklerin doğru şekilde tedavisi sağlanmadığı için enfeksiyon kaparak hayatını kaybetti. Ayrıca çete üyeleri, hastanelerdeki ilaçları usulsüz şekilde satarak da haksız kazanç sağladı. İddianameye göre amaç, tedavi değil, sistem üzerinden maksimum gelir elde etmekti.
2019 yılında İstanbul ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir suç ağı, yeni doğmuş bebekleri kasıtlı şekilde yanlış tedavilere maruz bırakarak ölümlerine yol açtı. Bu suç ağı, 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki bazı kişilerle işbirliği yaparak, yoğun bakıma ihtiyaç duyan ya da duymayan bebekleri anlaşmalı özel hastanelere yönlendirdi. Çete üyeleri, bu hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kontrol altına alarak hem SGK’yı dolandırdı hem de maddi kazanç uğruna bebeklerin hayatını riske attı.
Örgütün başında daha önce terör örgütü PKK üyeliğinden cezaevine girip çıkan Dr. Fırat Sarı vardı. Ortaya atılan iddialara göre Dr. Fırat Sarı, Medisense Sağlık Hizmetleri üzerinden kara para akladı. Yönetici koltuğunda ise bir diğer isim Dr. İlker Gönen vardı. Gönen soruşturmada adı geçen hastanelerdeki sağlık personelleri, sağlıklı bebekleri gereksiz yere yoğun bakıma aldı. Bu bebeklerin bir kısmı enfeksiyon ve yetersiz bakım nedeniyle yaşamını yitirdi.
Suç örgütü, bebek ölümlerinin yanı sıra hastane ilaçlarını yasa dışı şekilde sattı. Çete üyeleri, bebek ölümlerini gizlemek için sahte epikriz raporları düzenledi.
Olayların farkına varan bir vatandaş, 27 Mart 2023’te CİMER’e şikayette bulundu. Ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayeti alarak 21 Mayıs 2023’te soruşturmayı başlattı. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin yürüttü. Güvenlik güçleri, 2024’te düzenledikleri operasyonlarda 47 şüpheliyi gözaltına aldı, 22 kişiyi tutukladı. Sağlık Bakanlığı, çeteyle bağlantılı 10 özel hastanenin faaliyetlerini durdurdu. Savcı Yavuz Engin, 10 bebeğin ölümünden sorumlu tuttuğu örgüt liderleri hakkında yüzlerce yıl hapis cezası talep etti.
Soruşturmanın en dikkat çeken gelişmelerinden biri, Savcı Yavuz Engin’in tehdit edilmesi oldu. Suç örgütünün avukatı ve eski müsteşar, savcıyı ailevi bilgilerle tehdit etti. Savcılık, tehditleri gizli kamera kayıtlarıyla belgeledi ve savcıyı tehdit eden isimler gözaltına alındı. Mahkeme heyeti, 5 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.
Sonuç olarak soruşturma kapsamında 10 özel hastane kapandı, onlarca sağlık çalışanı ve yönetici yargı önüne çıktı. Dava halen devam ediyor.
Yorumunuzu bizimle paylaşabilirsiniz...
[…] “Yenidoğan Çetesi” davasında skandal karar! […]